Porezni prag je 300.000 kn za bavljenje bilo kojom djelatnošću!

30. listopada 2020.

Paušalni obrt još je uvijek najpopularniji oblik obrta u 2017. godini, upravo zbog malih poreza koje poduzetnik mora platiti.

Sve prednosti ovakvog oblika obrta još nam je jednom objasnila Maja Živanović na edukaciji Od hobija do vlastitog biznisa preko paušalnog obrta, kao i što nas je informirala o najnovijim poreznim novostima.

Kako biste najefikasnije vodili svoje poslovanje i platili što manje poreza, bitno je poznavati porezne propise i zakone!,

započela je Maja predavanje zainteresiranim polaznicima.

Kao jedan od najpovoljnijih oblika oporezivanja, Maja je navela paušalni obrt koji ima mnogo prednosti – od kojih je između ostalog i to da paušalni obrtnici ne moraju voditi poslovne knjige.

U 2017. godini poreznom su se reformom promijenili uvjeti oporezivanja, od kojih se na paušalne obrte odnose:

  • prag za ulazak u sustav PDV-a je 300.000 kn – kod paušalnih obrta taj je prag vezan za prag PDV-a i godišnji promet,
  • moguće je bavljenje bilo kojom djelatnošću (uključujući i trgovinu i ugostiteljstvo),
  • dozvoljeni su izdvojene poslovne jedinice ili pogoni.

O motivima za otvaranje upravo paušalnog obrta pitali smo neke od polaznika. Tako nam je Mirela Janota, grafička dizajnerica, izjavila:

Želim otvoriti paušalni obrt jer se plaća najmanji porez. Iako su me odgovarali od tog jer odgovaram vlastitom imovinom, mislim da je to trenutno najbolja opcija za moje obavljanje djelatnosti!,

dok nam Mirela Grozdek dala svoje opaske o edukaciji:

Jako mi se svidjela edukacija jer omogućuje konkretnu primjenu u praksi i kompas je u šumi zakona i propisa vezanih za samostalne djelatnosti!.

Izvor: Porezni prag je 300.000 kn za bavljenje bilo kojom djelatnošću! – Plavi ured