Kako se oporezuju hrvatska poduzeća?

28. travnja 2021.

Postoji mnogo načina na koje poduzetnik može porezno optimizirati svoje poslovanje. No pri tome mu često treba porezni savjetnik koji je upoznat s vrstama poreza i kako ih iskoristiti u korist poduzetnika.

Uvod u ovu temu dala nam je Maja Živanović Ivankić na webinaru Porezna optimizacija poslovanja.

Iako sam poduzetnik ne može biti upoznat sa svim vrstama poreza i poreznim promjenama, na njemu je da se upozna sa što više informacija i angažira odgovarajuće stručnjake ako želi uštediti.

Kako se oporezuju hrvatska poduzeća?

Sva poduzeća oporezuju se porezom na dobit koji iznosi 10% do prometa 7.500.000,00 kn 18% na promet iznad 7.500.000,00 kn na ukupnu dobit koju poduzeće ostvari.

To znači svi ukupni prihodi umanjeni za ukupne rashode, s eventualnim poreznim uvećanjima ili smanjenjima, oporezuju se s porezom na dobit,

ističe Maja.

Također, ako poduzetnik odluči isplatiti navedenu dobit, dužan je još iz iste uplatiti porez na dohodak od kapitala od 10% i pripadajući prirez koji za grad Zagreb iznosi 18%, a npr. za grad Split 15%.

Na ovom webinaru su polaznici dobili detaljan pregled poreznog sustava Republike Hrvatske te temeljnih vrsta poreznih propisa što su neki od njih potvrdili riječima:

Sadržaj s prezentacija je odlično objašnjen verbalno. Jednostavnim rječnikom, s primjerima.. super! Tema je odlična i apsolutno se slažem da bi se svaki poduzetnik trebao upoznati s tim sadržajem. Hvala!

Izvor: Kako se oporezuju hrvatska poduzeća? – Plavi ured